אנגלית
רוסית

ניתוח מחיצת אף וניתוח קונכיות

ניתוח מחיצות כשמו כן הוא נועד לתקן את המחיצה המחלקת את האף לשניים, כאשר היא אינה ישרה או קיים עיוות מסוים לאחד הצדדים, אשר גורם לחסימה חלקית או מלאה של אחד ממעברי האף.

בשורות הבאות מסביר פרופסור ברוורמן על חסימות העלולות להיווצר באף עקב שתי סיבות מרכזיות – סטייה במחיצת האף ועיבוי או התרחבות של הקונכיות. כמו כן תמצאו הסבר לבעיות העלולות להיווצר עקב בעיות במחיצה, תחשפו לשיקולים הניצבים בפני ההחלטה לבצע ניתוח לתיקון מחיצת אף, על מטרות הניתוח, על מהלך הניתוח, סיבוכים אפשריים, והסבר על נושא קונכיות האף.
מאחלים לכם קריאה נעימה, נשימה משוחררת והמון בריאות.   

 

איך נוצרת סטייה במחיצת האף ולמה היא עלולה לגרום?

חבלות באף, טראומות ובליטת סחוס מולדת או התפתחותית הידועה כ"קריסטה" בבסיס התחתון של המחיצה, עלולות ליצור סטייה במחיצת האף.
סטיות קלות אלו לא מהוות בעיה לנשימה במרבית המקרים, אולם, במקרים מסוימים סטייה במחיצה כן עלולה להוביל לחסימה חלקית או מלאה של מעבר באף.

מעבר לקשיי נשימה שעלולים להיווצר עקב סטייה, גם נחירות ודום נשימה בזמן השינה הם תסמינים שכיחים של בעיה זו.

כאשר חווה אדם הפרעות בנשימה כתוצאה מסטיית המחיצה כנראה שלא יהיה מנוס מביצוע ניתוח מחיצת אף.

ניתוח מחיצת אף

 

על ניתוח מחיצת אף

ניתוח מחיצת אף, בשפה המקצועית – "כריתה תת רירית של המחיצה" (Submucosal Resection of Septum) נועד לתקן את סטיית מחיצת האף ולהוביל לשיפור הנשימה והתסמינים המלווים לבעיה. מטרתו העיקרית של הניתוח היא לשפר את מעבר האוויר דרך מעברי האף וכפועל יוצא לשפר את הנשימה דרך האף.

ניתוח לתיקון מחיצת אף יכול להתבצע גם עקב צורך לפינוי של מעברי האף, כאשר זה נדרש לאבחנה של גידולים, פוליפים או דימומים באף. סיבה נוספת לביצוע הניתוח היא מתן גישה נוחה לביצוע של ניתוח אנדוסקופי של הסינוסים.

 

מהלך הניתוח

ניתוח מחיצת אף מתבצע תחת הרדמה כללית או מקומית, לעיתים בשילוב ניתוח פלסטי. חשוב לציין כי מומלץ לאנשים שסובלים מבעיות נשימה דרך האף ושוקלים גם לעבור ניתוח פלסטי לבצע את שניהם ביחד באותו ניתוח.

במהלך הניתוח תופרד הרירית המצפה את סחוס המחיצה, והאזור בו קיימת סטיייה יתוקן, יחד עם שמירה על מסגרת מינימלית של סחוס לשמירה על מבנה האף. לאחר שסחוס המחיצה יעבור יישור תוחזר הרירית למקומה ותעבור תפירה בעזרת תפר נספג.

סיבוכים אפשריים של ניתוח מחיצת אף

  • זיהום
  • אי שיפור הנשימה
  • דימום ממושך
  • נקב במחיצה

 

ניתוחי מחיצה באף


חסימה של האף בגלל קונכיות מעובות

גורם נוסף שיכול להוביל לחסימה של הנחיריים ולפגיעה בכניסת אוויר הוא קונכיות מוגדלות או מעובות יתר על המידה.

קונכייה היא מבנה גרמי מצופה רירית הבולט לחלל האף ומרפד את מעברי האף, הקונכיה מסייעת בחימום האוויר ובהכוונה של זרימת האוויר.

כאשר הקונכיות התחתונות גדולות או מעובות מדי ופוגעות במעבר חופשי של אוויר אז יש צורך לבצע הקטנה שלהן באופן כירורגי.

הקטנת קונכיות באף ניתן לבצע יחד עם ניתוח לתיקון מחיצת אף, או בנפרד.

ניתוח קונכיות האף

כאשר הקונכיות מוגדלות, בין אם מדובר על קונכיות מוגדלות מלידה או בין אם מתוצאה של גירוי יתר שלהן (לדוגמת אלרגיה), הן עלולות כאמור לגרום להפרעה בנשימה. כאשר יש הפרעה לנשימה אז יהיה צורך בביצוע הניתוח. 

ניתוח קונכיות האף יכול לכלול כריתה מלאה של קונכייה אחת או יותר, או כריתה חלקית, כאשר ברב המקרים תינתן עדיפות לכריתה חלקית בלבד, וזאת בשל תפקידן החשוב.

ניתוח קונכיות האף אינו ארוך במרבית המקרים אך הוא מתבצע תחת הרדמה כללית. במקרים רבים הוא יעשה במסגרת ניתוח רחב יותר, יחד עם תיקון מבנה מחיצת האף, כאשר שניהם אמורים לשרת את אותה המטרה – הקלה על תהליך הנשימה.
לצד שיפור מעברי האוויר עתידה להיות הקלה גם בתסמינים נוספים של בעיות אלו, כגון הפרעות שינה והקלה בנחירות, ואף שיפור בעירנות ובתפקוד הכללי.

תהליך ההחלמה וההתאוששות לאחר הניתוח

התהליך הניתוחי מלווה בדימום ועל מנת לספוג אותו כראוי מוכנסים לנחיריים טמפונים אשר עתידים להישאר בין 24-48 שעות לאחרי הניתוח, עד אשר יוצאו על ידי הרופא המנתח. עם הוצאתם יקבל המטופל הסבר נרחב על המשך ההחלמה ויקבל הדרכה על ביצוע של שטיפות האף.

 

פרופ׳ יצחק ברוורמן
פרופ׳ יצחק ברוורמן
מומחה אף אוזן גרון וכירורגיית ראש צוואר, מנהל מחלקת אף אוזן גרון וניתוחי ראש צוואר במרכז הרפואי ״הלל יפה״, משמש כ-Assistants professor בפקולטה לרפואה בטכניון.

ראיון עם פרופ' ברוורמן בנושא סינוסים

למידע וייעוץ מקצועי
השאירו פרטים ונשמח לחזור
תחומי טיפול נוספים

לקביעת תור השאירו פרטים

או התקשרו 052-9708068

לקביעת תור השאירו פרטים

דילוג לתוכן